Senast uppdaterad 2010-08-04) 
 

 

Förväntningar förväntningar förväntningar...
Förväntningar...!? En sida om förväntningar.

Förväntningar, förväntningar, förväntningar.... så mycket förväntningar...
Varför gör vi så mot oss själva!? Förväntningar på hur det ska vara, här och nu, på andra,  på oss själva.
Även förväntningar på händelser, möten, jaa, allt möjligt, tex ...fester. Lätt att tänka... "Festen blev inte så kul som jag hade tänkt mig.... Den blev inte som jag hade förväntat mig.. Dom har förändrats.." Och så vidare...
Jag/du har ofta förväntningar på hur saker, ting, hur människor ska vara, och då de inte lever upp till det, man trodde, så blir man besviken.. Därför är det så viktigt, till exempel, att bara gå till en fest med ett öppet hjärta och tänka. ..."Det blir vad det blir!" Eller, inte tänka alls! Bara gå ditt med ett öppet hjärta! Ta festen för vad den är, för vad den blir, för det blir alltid till det bästa.

...Vart kommer då dessa förväntningar ifrån? Vem har lärt oss att ha dessa förväntningar? Hur kom det säg, att vi lärt oss att ha en massa förväntningar!? Och vad händer om jag inte har förväntningar? Vad händer om jag släpper allt fritt? ..Vad vill en förväntning mig? Och vad säger förväntningar till mig? Vad är det än förväntning vill? O vem är det som ger mig dessa förväntningar? Och vad händer då jag släpper alla förväntningar?

...Jag säger, "Släpp dom...!!!" Släpp dina förväntningar, släpp dom nu. Släpp alla förväntningar som du har på hur ditt liv ska vara, hur det ska se ut, vad som ska finnas där och bara var i ditt liv och lev det. Släpp dina förväntningar på hur andra människor ska vara!
Nu kanske du tänker... "Men, The Secret då? " (Länkar till den sidan om dé... här...) Jaa... Att vilja att sitt liv ska se ut på ett sätt är för mig något helt annat än att "Förvänta sig" att det ska vara och se ut på ett speciellt sätt. Då du förväntar dig att ditt liv ska se ut på ett sätt, så kommer du att bli besviken om det inte blir så, och att vilja att ditt liv ska se ut på ett sätt, är för mig stor skillnad. Även om man hoppas att livet ska innehålla saker, är för mig helt två skilda saker. Något helt annat än att förvänta sig att livet ska innehålla saker på ett speciellt sätt. Att livet ska vara på ett speciellt sätt, att jag  eller du ska vara på ett sätt som du eller jag förväntar mig att det ska vara.

...Om du vill, så släpp dom ...nu! Dina förväntningar på andra, på andras sätt att agera, att tycka. Om du släpper dina förväntningar, så slipper du även bli besviken då det inte blir som du hoppats på, som du ville att det skulle vara, eller... som du kanske trodde.

Är det svårt?

Har du prövat?

Vad tror du, händer om du släpper dina förväntningar!?

...Luta dig tillbaka.. o tänk... "Om jag släpper mina förväntningar... vad händer då?"  ..Hur känns det? Känn in den känslan...
Jag tror... att släppa sina förväntningar gör att du släpper många bojor som du har på dig själv... att vara fri. Jag råder... Släpp dina förväntningar...
Bara det.... Vad har du för förväntningar på dina barn? Dina vänner? Dina föräldrar? På ditt jobb? På din framtid? På din relations framtid!? Vad har du för förväntningar på den? På din partner?
Vad händer om du släpper dina förväntningar på din relation? Och bara lever den!? Lever i den!? Tar det som det kommer!? Visst... drömma.. absolut. Bygga... jaa, självklart. Men att allt ska bestå!? Att allt ska vara som du vill? Varför har vi den förväntningen? Hur ska vi kunna ha en förväntning på att något ska bestå? Att allt ska vara som jag eller du vill?
Allt kan vara borta på en sekund.. vad händer då? Vi blir besvikna... Behöver vi den känslan!? Att gå runt o vara besviken på något som tog en annan väg, än vad vi ville!? ....självklart förstår jag att man kan tycka att det är tråkigt om man sett fram i mot något... självklart. Men om vårt barn inte går den väg som vi vill... hur kan vi bli besvikna!? Varför inte släppa vårt barn mot en väg där vårt barn vill gå? Eller, om en partner tar en annan väg än vad vi vill? (...självklart ska man inte släppa iväg sitt barn mot en omedelbar fara.. om man kan.. förhindra det. Barnet kan också vara i ett skede där barnet behöver lära sig saker... Tänker på det att vissa lärdomar måste göra ont för att man ska lära sig... så är det också.. Jag hoppas att ni förstår vad jag menar här... Annars så sänd annars ett mail...Det får ni i och för sig alltid göra då ni undrar över något som jag skriver! Ni har mina kontaktuppgifter under sidan näst längst ner... "Kontakt") 
....Om du går en utbildning... varför inte gå på den med ett öppet hjärta!? Och tänker..."Det blir vad det blir..." Släppa sina förväntningar på den, även om man hört att den ska vara bra. För det kan ju vara så att något har hänt... något som skulle varit, men inte är, just då... Men tänk då istället, vad kan jag lära mig av vad som händer just nu? Om du gör så.. så släpper du en förväntning på hur något ska vara... och tar det som kommer med ett öppet hjärta. (Pröva...!!) Vad tror du händer om du släpper dina förväntningar där? (Tänk efter, sätt dig ner och tänk efter...) Tror du att du kanske ser mer då? Ser mer än det som du förväntade att se!? Upplever något som du inte skulle upplevt om du endast var i en besviken känsla, var inne i en tanke, den tanke som du hade förväntat dig att allt skulle vara. Du kanske helt enkelt ser något som du inte skulle sett!? Eller vad tror du? (...sätt dig ner och reflektera över det.... "Vad händer om jag har ett öppet hjärtat och släpper mina förväntningar?")
Varför har vi så mycket förväntningar på våra relationer? Just våra nära kärleksrelationer? Vår partner... Vi planerar... ser 1 år, ser 2 år, ser 3 år jaa..ser 10-20 år framåt... Varför? ..varför inte bara ta det som finns här o nu!? Och bygga på det som finns just nu, leva i det som du, jag lever i? Varför har vi så mycket förväntningar på vad sin, din partner ska bete sig på? Hur sin partner ska vara? Varför är det så farligt att bara leva i det som finns!? (Är det farligt?)
Skulle det kunna vara främjande för ett förhållande att släppa sina förväntningar på sin partner!? (Eller vad tror du?) Och relationen. Att han alltid ska älska dig? Att hon alltid ska älska dig!? ....att INTE, ta för givet att din partner alltid ska älska dig!? Göra allt du vill!? 
Skulle det kunna vara bra för dig själva att släppa dina förväntningar!? (Vad tror du? ....Ställ dig den frågan...) ...Att endast göra det bästa av situationen som kommer till dig och bara leva i det som händer, uppskatta allt som faktiskt finns där!? Skulle det kunna vara helt fantastiskt kanske? Att bara leva så!?
Jag tror... att släppa sina förväntningar på sin partner gör att du heller inte blir besviken på samma sätt... att du slipper vara besviken över huvudtaget. Det gör även, tror ja, att du börjar älska mer villkorslöst... För du ger utan att ha förväntningar på att den kärlek som du ger, ska ge nått tillbaka... Utan att du ger för att du vill ge... och då, utan att ge för att du ska få något tillbaka. Borde det inte vara det bästa sättet? Att bara ge allt du ger helt villkorslöst!?
Mitt råd... Ge till den du vill ge... ...försök... ge... ge det villkorslöst.. utan att ha förväntningar... på det du ger... ge för att du vill... och förvänta dig inte.. något. Utan det som kommer, kommer. Ta det som kommer för vad det är... och inget annat. Varför ge och ha en förväntning!? Kan det vara girighet? Har du då gett av rätt anledning!? För att få något? Tänk nästa gång du ger något... Varför ger du...? Vad är syftet?  ..För att få respons? För att få en känsla? Eller endast för att du vill ge? Ge för att du vill... Varför annars ge? Om du ger för att få, är det då av ren kärlek? Eller hur vill du vara i en kärleks relation? Skulle det inte bara vara helt fantastiskt att bara ge till din partner för att du vill och inget annat!? Inte för att få något!? Och allt du får tillbaka tar du helt utan förväntningar. Känns det skrämmande? Att bara ge och få, helt utan förväntningar?
 
...Självklart så är det här viktigt att aldrig vara naiv. Om du har en relation där det inte finns någon form av "input". Där du endast är energin till att relationen fungerar, över huvudtaget finns, kanske vi behöver ta oss en funderar på om vi fortfarande vill leva i den relationen En kärleksrelationen, vänskapsrelation, bygger på, handlar om att två stycken ger energi till det som man har tillsammans, för att bygga något vackert, som båda kan må bra av. Men är det inte så automatiskt, om båda vill vara i, relationen!? Att båda ger för att båda vill!? Utan att ha någon form av förväntningar!? Att man ger för att man vill ge. Och inget annat. Precis som det oftast är i början av en relation. Det konstiga är nog.... varför släpper vi den känslan? Varför inte fortfarande vara kvar i den, den känslan som är villkorslös. Jag tror att det kan vara viktigt att gå tillbaka till den känslan, att vara i den, att släppa kontrollen... För vad är det vi gör egentligen då vi förväntar oss saker? Är det att få kontroll på en situation? Kan det vara så? (...ställ dig den frågan..) Att våra förväntningar är ett sätt att få kontroll på det som vi är i!? Att vi på nått sätt vill styra, istället för att släpp allt fritt? Att våra förväntningar är ett sätt för oss att styra? Kontrollera? För att inte vara tvungen hoppa helt och hållet? Och bara släppa allt fritt? (...Vad tror du?)
 
Det finns många förväntningar, som kan diskuteras. Men mitt råd blir, släpp dessa! Släpp alla förväntningar du har, allt du ger och allt du får, ta allt du får tillbaka för vad det är, utan att ha en enda förväntning på vad som kommer, inta ens att ha en förväntning att du ska få något tillbaka, oavsett vad du ger. Vem du ger till.
 
Varför inte älska dig själv så mycket, att du släpper dina förväntningar på dig själv och alla andra? Är vi inte alla värda att bli älskade? Inte minst från oss själv? Jag tror... Att du är värd att bli älskad, inte minst från dig själv (...du är älskad av dig själv, det har du alltid varit, och du är värd att älskas...) och du är värd att inte ha några förväntningar på varken dig själv, något eller någon annan....
Jag tror att genom att släppa sina förväntningar på sig själv, på andra, på sin partner, på vad som kommer, kommer tillbaka, händelser, jaa allt. Så börjar du leva i en villkorslös verklighet, där du lever i frihet utan all den onödiga besvikelse  som gäckar din vardag. Att genom släppa sina förväntningar, så välkomnar du livet precis som det är och öppnar upp för vad som finns, allt du missat, allt du missar om du har kvar dina förväntningar. Om du släpper dina förväntningar så kommer du se allt annat som hela tiden funnit där men varit blockerat av dina egna tankar av förväntningar. Ha kul i det som är istället för att bli negativ i det som blev. Det som blir, blir endå, oavsett om du har dina förväntningar eller inte. Varför då ha en förväntning, om allt endå blir som det blir? Kan det då vara onödigt att ha en förväntning, om allt endå blir som det var tänkt?
Jag säger, släpp dina förväntningar och börja leva ditt liv helt utan förväntningar. Ta del av allt det som händer runt om dig och börja se saker och ting på ett positivt sätt, se det som händer med kärlek, se det som händer istället! För vad förväntningar gör med oss är just det att våra förväntningar gör oss blinda för vad som händer istället, förväntningar hindrar oss att leva i nuet, hindrar oss att uppleva livet, hindrar oss att leva fullt ut. Och jag tror att det är det vi längst inne vill, leva just fullt ut, och det kan vi endast göra om vi inte begränsar oss, och det är just vad förväntningar gör, begränsar oss i vår upplevelse som kallas livet.

...Det kan också vara skrämmande just det, att då vi släpper våra förväntningar så börjar vi att leva, leva full ut, och det i sin tur leder till att blir ansvariga för vårt liv, det liv vi lever, att vi släpper kontrollen på hur vårt liv ska se ut, ska vara och bara lever livet, precis så som det var menat, som det var tänkt, det liv vi alla har möjlighet att leva. O det är just det, det är inte svårt, att leva varje dag som den sista, att leva det liv vi alla längtar efter att få leva, leva fullt ut. Men ett steg är just det, att just släppa alla förväntningar så vi börjar leva fullt ut. Det liv vi alla har möjlighet till att leva... =)
 
...Som jag sa innan... Du får gärna maila mig om detta om det är något du undrar över! ...Om annat också såklart! = )

Affirmation:
"Jag släpper allt fritt, allt jag ger och allt jag ser, jag ger för att jag ger, för att jag vill, det blir som blir och så får det bli.."

 

Med kärlek & ljus, Peter Sjöstedt 2010-03-19


Sidan skapades Hösten 2009